De doorstart van een deel van het failliete kinderopvangconcern Estro deugt niet, dat vindt althans concurrent SWK.
SWK Groep, stelt in het Financieele Dagblad woensdag dat het ook had willen bieden op Estro, maar dat ze niet serieus is genomen. De concurrent eist nu dat er een onafhankelijk onderzoek komt en dat de betrokken curator vertrekt.
Estro, bekend van de keten Catalpa, was met 340 vestigingen een van de grootste organisaties voor kinderopvang in Nederland en kwam in de financiële problemen. Na het op 5 juli uitgesproken faillissement volgde een snelle doorstart van 250 vestigingen onder de naam Smallsteps, een bedrijf in handen van de Britse investeerder H.I.G. Capital. 1000 medewerkers verloren hun baan.
H.I.G. telde uiteindelijk 5,5 miljoen euro neer voor de 250 vestigingen. SWK stelt dat het veel meer had willen betalen en meer vestigingen open had kunnen houden, maar dat het helemaal de kans niet kreeg. Het had interesse laten blijken, maar daarna niets meer gehoord.
De doorstart van Estro was al helemaal in kannen en kruiken doordat het bedrijf gebruik had gemaakt van een stille bewindvoerder, die nog voor het daadwerkelijk faillissement kijkt naar mogelijkheden van een doorstart.
Lees ook: 6 vragen over de stille bewindvoerder
De bewuste curator, Wouter Jongepier, stelde eind juli in het FD dat hij ook niet geheel gelukkig was met de snelle doorstart, maar dat hij toch heeft meegewerkt omdat de prijs die volgens hem gunstig was. Ook ontkent hij op de hoogte geweest te zijn van de interesse van SWK. Hij zegt nu in een reactie dit wel te gaan onderzoeken.
Stille bewindvoerder steeds populairder
Een doorstart met behulp van een stille bewindvoerder is in korte tijd erg populair geworden omdat het op die manier vaak mogelijk is om meer van een bedrijf te redden. Deze zogenaamde pre-pack-methode werd onder meer toegepast bij het faillissement van winkelketen Schoenenreus.
Grote nadeel van de constructie, die binnenkort als het aan minister van Justitie Ivo Opstelten ligt, een wettelijke basis krijgt, is dat het biedingsproces veel minder transparant verloopt.
Niet alle rechtbanken willen op dit moment meewerken aan stille bewindvoerders. Estro viel met haar hoofdkantoor in Amersfoort aanvankelijk onder een rechtbank die geen voorstander is van stille bewindvoerders. Maar kort vóór het faillissement verhuisde het bedrijf op papier naar Amsterdam, waar een rechtbank zit die wél de procedure toepast.
Lees ook
Kinderopvang Estro keerde bonussen uit vlak voor faillissement
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl